Számtalan akadémikus tűzte ki célul a politikai apparátus és a gazdaság közötti kölcsönhatások tanulmányozását. A szakpolitikai döntések jelentős hatással vannak a gazdaság megannyi aspektusára, így közvetlen és közvetett módon a politika és a tőkepiaci teljesítmény kapcsolatban áll egymással. E relációval a gazdasági szereplők is tisztában vannak, így az Egyesült Államokban széles körben elterjedtté vált a politikai tőke akkumulálódása különböző vállalati donációkon keresztül. Mi több, a Wall Street legjelentősebb intézményi befektetői, a hedge fundok szintén szoros figyelemmel követik a politikai látkép átalakulását, és igyekeznek portfoliójukat az aktuális politikai trendekhez igazítani. De vajon mennyire kifizetődő aktívan monitorozni az elnökválasztások kimenetelét, illetve át lehet-e konvertálni a politikai thétát gazdasági alfára?

Chen és szerzőtársai (2022) a hedge fundok befektetési portfóliójának politikai érzékenységvizsgálatát (politikai théta) tűzték ki célul, tanulmányukban pedig bemutatják a kapcsolatot a portfóliók politikai thétájának aktív súlyozása és az alapok teljesítménye közötti. A hedge fund menedzserek kimagasló befektetési képességeinek mivolta temérdek piaci szereplőt és akadémikust foglalkoztat, így a témakör bővelkedik a szakirodalomban. Ugyanakkor a szerzők formabontó módon a portfóliók politikai érzékenységét vizsgálják az amerikai elnökválasztás körül, amit politikai thétaként, az aktív alapkezelés egyik új komponenseként definiálnak.

Kezdetben a politikai théta meghatározásra kerül individuális részvény szinten, majd a kapott részvényszintű théták aggregálásra kerülnek, azaz az értéksúlyozott átlaguk minősül a hedge fund politikai thétájának. A neutrális álláspont akkor áll fenn, ha a théta nulla, ám ha pozitív, akkor a hedge fund az inkább republikánus jellegű részvények felé súlyoz át, ha pedig negatív, akkor inkább a demokrata szektorokat részesíti előnyben. Az aggregált théta változás további három komponensre bontható: (1) a részvényszintű théta változásra, (2) a hedge fund aktivitási komponensre, illetve (3) a részvényárfolyam változásra, melyek közül az aktív komponens feltárása a tanulmány célja.

Forrás: Chen és szerzőtársai (2022)

Önmagában a politikai théta változása túlbecsülheti a hedge fund menedzserek befektetői és politikát ismerő képességeit, hiszen a változás bekövetkezhet az (1) és (3) komponensek miatt is, így a valós politikai „tudást” csakis az (2) aktív komponens tudja tükrözni. Az empirikus eredmények alapján (1992-2016) a politikai théta változás az elnökválasztás évében a legnagyobb és ezt részben az aktív komponens változása okozza. Példának okáért 2000-ben, George W. Bush első megválasztása évében mind a négy negyedévben pozitív irányú elmozdulás volt megfigyelhető a politika théta esetén, és mindegyik esetben az aktív komponens is pozitív változásra utal. A 2008-as választás évében a politikai théta három negyedévben negatív változást mutat, míg az aktív komponens mind a négy negyedévben
negatív irányba mozdul el.

Forrás: Chen és szerzőtársai (2022)

A fenti táblázatban a hedge fundok politikai thétájuk változása és az aktív komponens változása alapján egyaránt sorba vannak rendezve, majd a kvartilisenkénti portfólió alfák kerülnek bemutatásra. Egyenlő súlyozás esetén az átlagos alfa a legalacsonyabb théta változású kvartiliseknél 10 bázispontról 47 bázispontra emelkedik a legmagasabb théta változású kvartiliseket tekintve, mely különbség statisztikailag szignifikáns. A legalacsonyabb (11.4 bps) és legmagasabb (42.5 bps) kvartilisek közötti szignifikáns különbség (31.1 bps) szintén megfigyelhető az aktív komponens változás terén is. Ez utóbbi eredmény igazolja azt a feltételezést, miszerint a hedge fund menedzserek politikai légkör változásnak megfelelő aktív súlyozási képessége valóban jelentős gazdasági alfát képes generálni.

A tanulmány továbbá kitér arra is, hogy azok a hedge fundok, akik portfóliójuk thétáját aktív jelleggel súlyozzák az elnökválasztási ciklusok körül, nemcsak magasabb alfát generálnak, de nagyobb valószínűséggel képesek túlélni is. A hedge fund menedzserek kimagasló befektetési képességeinek mibenlétét máig számos akadémikus kutatja, ám Chen és szerzőtársainak (2022) tanulmánya reflektorfénybe helyezi a politikai théta súlyozásának fontosságát mint a kimagasló befektetési képesség ex ante indikátorát.

Irodalomjegyzék

Chen, H., Kumar, A., Lu, Y., & Singh, A. (2022). Do Hedge Fund Managers Understand Politics? Political Sensitivity and Investment Skill. Journal of Banking & Finance, 135, 106371.


Szőnyi Dávid

Szőnyi Dávid vagyok, kvantitatív portfóliómenedzser aspiráns. Legfőbb álmom 16 éves korom óta, hogy megalapítsam a Szőnyi Capital hedge fundot, így a kvantitatív pénzügyek, az ökonometria tudománya és az algoritmikus kereskedés képezi legfőbb érdeklődési köreimet. Jelenleg a Citibank Treasury részlegén szisztematikus FX kereskedési stratégiák megtervezésével, optimalizálásával és implementálásával foglalkozom, míg kedvenc hobbim az amerikai politikáról való kontemplálás. A Hellerben ebben a tanévben a Szakmai Bizottság tagjaként igyekszem hozzájárulni a szakmaiságunk tükrözéséért, miközben autodidakta módon törekszem elsajátítani a kutatói és portfóliómenedzseri szemléletmódot.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!